25.06.07 08:08
Hei !
Fins det en forskjell mellom "kjele" og "gryte" ?

25.06.07 09:01
Ja, med " gryte " forbinder man helst tunge, stødige kokekar av jern eller leire som brukes til koking og steking. " Kjele " er gjerne laget av " lettere " materieler og forekommer i sammenhenger som f. eks. " kaffekjele " ( den tradisjonelle norske måten å tilberede kaffe på er å koke den, traktekaffen kom senere ).

Lemmi

25.06.07 09:22
Tusen takk ! :-)

25.06.07 14:57
Kasserolle er en mindre type kjele.
En kjele har kanskje ingen bestemt størrelse, men er altså laget av aluminium eller rustfritt stål.
En gryte er gjerne 4-5 liter og større, og den trenger ikke være laget av støpejern. Størrelsen er det vesentlige her.
Hva de kaller kokekarene på storkjøkken vet jeg ikke, men gryte funker også, sammen med nettopp 'kokekar'.
Gryte kan også være en hulformasjon i fjell (Jettegryte).
Kjele er også kortversjon av skipskjele, dampkjele osv.